PDA

View Full Version : MANCARURI PENTRU SEARA DE CRACIUN



ines2009
20-10-2006, 17:51
Am deschis acest subiect in ideea de a citi retete din toate zonele Romaniei. Poate ca ne grabim un pic cu pregatirile de craciun dar eu chiar am nevoie de ele mult mai devreme. La sfarsitul lunii noiembrie in Spania se tine un festival in ideea de a promova obiceiuri din Rom. : culinare, pictoriale, intr-un cuvant tot ce tine de neamul nostru. Noi cei care participam trebuie sa "na laudam" cu ce avem noi mai bun.
Mi-ar place sa citesc retete specifice fiecarei zone , de deal de munte sau ses. Spre ex. nu am stiut ce e "chisca" si mi se pare ceva fff gustos dupa ce cineva mi-a explicat ce e, sau stiu ca in ardeal se fac sarmale foarte mari sau in moldova? si au aceleasi ingrediente?
multumesc.

tzutzulica
20-10-2006, 17:58
o sa-ti dau si eu ceva idei zilelea astea
in primul rand in moldova porcul e baza la craciun
se taie se afuma
pentru aperitiv poti face toba, chisca, muschi afumat, jambonel si un pic de slaninuta
mai scoti si niste branza si aperitivul e gata
o ciorba cu bors de ptina din costite afumate
iar apoi niste sarmalute, cu carnaciori, si un pahar de vin bun si gata masa de craciun

tzutzulica
20-10-2006, 17:59
am uitat mai sunt si raciturile din carne afumata

ines2009
20-10-2006, 17:59
o sa-ti dau si eu ceva idei zilelea astea
in primul rand in moldova porcul e baza la craciun
se taie se afuma
pentru aperitiv poti face toba, chisca, muschi afumat, jambonel si un pic de slaninuta
mai scoti si niste branza si aperitivul e gata
o ciorba cu bors de ptina din costite afumate
iar apoi niste sarmalute, cu carnaciori, si un pahar de vin bun si gata masa de craciun
bre, m-ai spart. am toata garla in gura.
astept

tzutzulica
20-10-2006, 18:00
si eu la fel

adinadobre
20-10-2006, 18:03
te-as ajuta daca imi spui cum
doresti retete?
opinii din diverse zone ?

tzutzulica
20-10-2006, 18:05
la friptura de porc merge o salata de varza murata cu putin ulei
o minunatie

ines2009
20-10-2006, 18:08
la friptura de porc merge o salata de varza murata cu putin ulei
o minunatie
reteta asta "o practic" deja. am sa tai si 3 oi ptr. pastrama, malai avem aici, varza acra.....e tata expert.

tzutzulica
20-10-2006, 18:14
la carnaciorii afumati merge si un mujdei de usturoi

ines2009
20-10-2006, 18:16
la carnaciorii afumati merge si un mujdei de usturoi
pai noi facem carnatii fff usturati ca cei de plescoi( daca ai auzit de ei) unde mai intra si mujdeiul?

tzutzulica
20-10-2006, 18:17
mujdeiul la noi e un fel de maioneza de usturoi care merge su cu cartofiori prajiti dar mai ales cu copanele la cuptor rumenite

tzutzulica
20-10-2006, 18:30
si ca sa te "dregi " dupa atata afumatura incearca un lapte acru

ines2009
20-10-2006, 18:48
te-as ajuta daca imi spui cum
doresti retete?
opinii din diverse zone ?
pai eu vreau retetele aici cu ingrediente si mod de preparare.
multumesc

ines2009
20-10-2006, 18:49
si ca sa te "dregi " dupa atata afumatura incearca un lapte de acru
se vede de la o posta ca esti moldoveanca 100%. bravo.

tzutzulica
20-10-2006, 19:48
pai stau la 1 km de casa lui Creanga

ines2009
20-10-2006, 19:53
pai stau la 1 km de casa lui Creanga
sa ne traiesti "modovianco"

tzutzulica
20-10-2006, 19:55
si-s mandra ca-s moldoveanca :clap2:

ines2009
20-10-2006, 19:55
bre doamna (scuze)zisasi ca dai in mine cu ceva retete!

tzutzulica
20-10-2006, 19:57
da bineinteles dar cred ca maine
mai stau putin la serv si plec acasa
maine cu siguranta
pupici

ines2009
20-10-2006, 20:02
ca tot veni vb de moldoveni, sa-ti spun ce am pati in bucuresti.
ma urc in taxi si dau adresa soferului , dupa 2 -3 min. de conversatie soferul ma intreaba "daca sunt nepoata lui Stefan cel MARE" , eu, din cauza galagiei din masina ca eram intr-un "BMW" cu butelie, ii spun ca NU , NU STAU PE STEFAN CEL MARE , STAU IN BELLER. apoi saracul repeta intrebarea si ii raspund si eu ca oi fi vreo verisoara ca"s de prin bz. el vroia sa ma intrebe saracul daca sunt moldoveanca.

mada77
20-10-2006, 20:13
Ce misto.Super gluma.S-a prins ca esti moldoveanca ce te-o fi mai intrebat? :P :wink:

ines2009
20-10-2006, 20:31
Ce misto.Super gluma.S-a prins ca esti moldoveanca ce te-o fi mai intrebat? :P :wink:
bre draga , sincer nu-i glume , mi s-o"ntamplat mie

mada77
20-10-2006, 20:39
Pai eu cred ca te lua la misto..ori vroia sa te agate :wink:. Mai sti???Hii Ines....

ines2009
20-10-2006, 20:42
Pai eu cred ca te lua la misto..ori vroia sa te agate :wink:. Mai sti???Hii Ines....
bre, mataluta stai in italia , dar de acasa nu-ti aduci aminte de nici o reteta din zona in care te-ai nascut? da si la baba una

DanaK
20-10-2006, 21:20
da eu daca sunt ardeleanca am voie ???

la noi sunt de nelipsit : snitele ,chiftele, sarmale cu carne de porc si varza murata ,rulada de carne ,si sunca fiarta sau ceafa cu hrean sau supa de pui sau ciorba de perisoare si nelipsita salata de boeuf ...

andreea595
20-10-2006, 21:27
Eu de Craciun fac sarmalute, ciorba de perisoare - asta mai mult de revelion, de dres dimineata, dar e tot de sarbatori!
daca vrei retete, asa cum le fac eu, ti le zic!

andreea595
20-10-2006, 21:27
A, si piftii, racituri, nu stiu cum le stiti voi!

ines2009
20-10-2006, 21:28
da eu daca sunt ardeleanca am voie ???

la noi sunt de nelipsit : snitele ,chiftele, sarmale cu carne de porc si varza murata ,rulada de carne ,si sunca fiarta sau ceafa cu hrean sau supa de pui sau ciorba de perisoare si nelipsita salata de boeuf ...
claro que si
zi-mi si mie te rog cum se fac sarmalele in ardeal si cat de mari.
eu am facut anul trecut la acelasi festival , 1700 de bucati , dar doar un fel asa cum stim noi in zona bz. si poate fac si sarmale ardelenesti , moldovenesti dar si dobrogene. orice e bine venit , doar e " PENTRU TARA".

ines2009
20-10-2006, 21:30
Eu de Craciun fac sarmalute, ciorba de perisoare - asta mai mult de revelion, de dres dimineata, dar e tot de sarbatori!
daca vrei retete, asa cum le fac eu, ti le zic!
CHIAR TE ROG
de luat de pe net sunt o gramada , dar eu vb de mancarurile facute de voi in casa , sau mai bine zis cum le face si bunica la tara.
TRADITII

adinadobre
20-10-2006, 22:09
ufffff
retete traditionale nu stiu
dar imi aduc aminte cu placere de anii cand am stat in ardeal la bunica mea
in afara de ce au enumerat fetele pina acum:
supa cu taitei de casa , sau cu galusti , cozonac, si prajituri delicioase
afumaturi multe
in ardeal au un stil aparte de a face afumaturile
stiu ca foloseau usturoi si boia
iar de tinut la fumatoare ...cateva zile daca nu ma insel

chris bv
20-10-2006, 22:21
Da, in Ardeal se fac cele mai bune preparate din porc. La masa de Craciun sunt nu lipsesc de la aperitiv: leberul, sangeretele, rulada de porc cu condimente, chiftelele, carnatii uscati si afumati alaturi de ceapa rosie. Raciturile se servesc presarate cu boia si zeama de lamaie. Friptura cu varza acra si sarmalele nu lipsesc nici ele. Sarmalele ardelenesti se fac mari cat e foaia de varza, nu ca cele moldovenesti (3 la lingura :lol: ... glumesc, nu va suparati! ). Se mai fac la noi ciorba de perisoare, iar oentru desert, prajituri si cozonaci. Inainte de aperitiv palinca da tonul mesei, iar apoi bucatele sunt insotite de un un vin bun.

andreea595
20-10-2006, 22:27
cum le fac eu, cum am vazut la mama ...
Varza, murata sau cruda, de obicei dintr-o frunza scot doua sarmalute, deci sunt destul de micute!
Iau carnea tocata, cam la un kg pun un pahar de orez, tinut un pic inainte in apa sa-si ia apa.
iau ceapa, eu pun destul de multa, da un gust minunat, si o calesc in prealabil in tigaie .
Pun ceapa peste carne si orez, cu uleiul in care s-a calit cu tot!
Se condimenteaza cu sare, piper, dupa gustul fiecaruia.
Le impachetez, le pun in oala de lut, merge si din alta :wink: , peste strat de varza taiata marunt si neaparat ceva afumat.
Deasupra pun din nou varza taiata si din nou afumatura!
ca sa fie bune, bune eu pun untura de porc in oala si mai presar si deasupra! Si bineinteles, sa fie mai "dietetice", nu? :D :D
Apa, cat sa acopere un pic de tot, la fiert la foc fff mic, pe plita!
Deasupra merge aruncat cimbru.

andreea595
20-10-2006, 22:29
No, si eu sunt din Ardeal!

DanaK
20-10-2006, 22:30
da asa e ,sarmalele se fac mai mari sau cat foaia de varza sau o imparti in doua foaia si faci in fiecare bucata ...eu defapt sunt oaseanca si acolo sunt inca obiceiuriule in floare ...de sarbatori este asa o agitatie ca te ia cu ameteli ,nu mai stii in ce parte sa fugi ...

reteta care o fac eu de sarmale e asa : -carne tocata de porc ,o cana de orez ,ceapa (la alegere poti pune si morcov si ardei )si condimente si neaparat cand se fierb sarmalele se pune o bucata de carne sau os afumat si cand se mananca se mai pune eventual si smantana ...

andreea595
20-10-2006, 22:32
Smantana e obligatorie la servire!! :wink: :wink:

DanaK
20-10-2006, 22:44
ei, mie una nu prea imi plac cu smantana,deci cum prefera fiecare

si bineinteles mamaliga ,nu e ea de Craciun ,insa a doua zi dupa atata mancare grasa pica bine o mamaliga cu branza sau cu smantana sau cu lapte sau cu omleta cu carnati ,aoleoooo deja salivez si nu am nici faina de mamaliga :cry:

DanaK
20-10-2006, 22:46
iete aici
http://www.jurnalul.ro/modules/pnCPG/coppermine/albums/userpics/10001/thumb_Untitled-6~62.gif

andreea595
20-10-2006, 22:47
Plang ....
Maine fac sarmale!! :wink:

DanaK
20-10-2006, 22:49
si eu ,si eu poimaine ,mai ales ca nu mai facut de....nici nu mai stiu :?

andreea595
20-10-2006, 22:51
Eu le fac maine .. sa zac in voie poimane! Chiar azi am luat un kg de carne tocata si oscilam intre ciorba de perisoare si piftele sau sarmale!

ines2009
20-10-2006, 22:55
da asa e ,sarmalele se fac mai mari sau cat foaia de varza sau o imparti in doua foaia si faci in fiecare bucata ...eu defapt sunt oaseanca si acolo sunt inca obiceiuriule in floare ...de sarbatori este asa o agitatie ca te ia cu ameteli ,nu mai stii in ce parte sa fugi ...


reteta care o fac eu de sarmale e asa : -carne tocata de porc ,o cana de orez ,ceapa (la alegere poti pune si morcov si ardei )si condimente si neaparat cand se fierb sarmalele se pune o bucata de carne sau os afumat si cand se mananca se mai pune eventual si smantana ...
asta trebuie sa o incerc , cu morcov si ardei. deci si morcovul si ardeiul se calesc cu ceapa, nu? treaba cu smantana o stiam ptr. sarmalele in foi de vita de vie, dar daca merge si la astea voi incerca.

DanaK
20-10-2006, 23:08
da se calesc impreuna ,,,,eu pun cam ce am deobicei ...alea in foi de vita de vie sunt bune tare ,mai ales in foile puse ptr iarna ...

ciorba de perisoare si de aia vreau sa fac ,maine fac snitele din carne de porc

chris bv
20-10-2006, 23:12
Pentru sarmale super-delicioase, amestec carne de porc cu carne de vita. Iar smantana si ardeii iuti sunt musai!

ines2009
20-10-2006, 23:16
cu sarmalele ma-ti pus in pom. bina ca nu"s gravida. la racituri ce-mi recomandati, piftie fac dar nu cu afumatura.
ce mai e traditional ptr. seara de craciun?

DanaK
20-10-2006, 23:26
raciturile se fac din picioare de porc si mie nu imi plac sa fie tulburi si cu oase ,eu una inca nu am facut ptr ca mama si mama soacra sunt experte si mananc doar cand merg acasa ...
la mine in zona mai e salata de boeuf ,nu poti sa intri intr-o casa si sa nu o gasesti pe masa ..

chris bv
20-10-2006, 23:26
Cu toate ca traditionale sunt raciturile cu picioare de porc, eu prefer raciturile cu carne de pasare. In ultimii ani am facut cu aripi de curcan. Pun mult usturoi si, cum am zis, la servire presar boia, piper negru macinat si zeama de lamaie.

ines2009
20-10-2006, 23:30
raciturile se fac din picioare de porc si mie nu imi plac sa fie tulburi si cu oase ,eu una inca nu am facut ptr ca mama si mama soacra sunt experte si mananc doar cand merg acasa ...

la mine in zona mai e salata de boeuf ,nu poti sa intri intr-o casa si sa nu o gasesti pe masa ..
salata am facut-o si anul trecut dar au si ei o salata asemanatoare dar pun ton(peste) nu carne.
sunt obositoare la ora asta sa tot cer retete dar ...ce sa fac vreau sa cunosc si mancarurile din alte zone si sa "ma laud " cu ele de 1 dec.

adinadobre
21-10-2006, 00:07
clatite lugojene
sunt delicioase, chiar acum 5 minute ne aminteam ca am mincat asa ceva la un restaurant in cluj :pofticios:

ralu.ca
21-10-2006, 07:17
fetelor, topicul asta e groaznic.. de pofticios. :D
zau asa. la mine e 00.21 si ma doare capul de pofta de sarmale si carnati afumati.

bunica mea din brasov obisnuia sa faca niste "gomboatze" le spuneam noi, niste galuste umplute cu prune. acuma nu stiu daca sunt neaparat de craciun, insa erau tare bune.
sigur stiti, dati-i la ines reteta ca eu nu le prea am cu bucataria.

bi77
21-10-2006, 09:49
Am deschis acest subiect in ideea de a citi retete din toate zonele Romaniei. Poate ca ne grabim un pic cu pregatirile de craciun dar eu chiar am nevoie de ele mult mai devreme. La sfarsitul lunii noiembrie in Spania se tine un festival in ideea de a promova obiceiuri din Rom. : culinare, pictoriale, intr-un cuvant tot ce tine de neamul nostru. Noi cei care participam trebuie sa "na laudam" cu ce avem noi mai bun.
Mi-ar place sa citesc retete specifice fiecarei zone , de deal de munte sau ses. Spre ex. nu am stiut ce e "chisca" si mi se pare ceva fff gustos dupa ce cineva mi-a explicat ce e, sau stiu ca in ardeal se fac sarmale foarte mari sau in moldova? si au aceleasi ingrediente?
multumesc.imi poti spune si mie unde este acest targ si eu sunt in spania

mada77
21-10-2006, 09:53
Eu imi aduc aminte de placinta cu ravase(biletele in ea) care o face mama tot timpul la Craciun si Revelio...nu stiu daca este reteta constanteana ori braileana...mama este din Braila.
O face cu brinza telemea, lapte, oua cottage cheese care nu stiu cum se cheama in Romaneste...si pune si bani in ea si tot felul de surprize....e yammy...vai mincam ca o sparta....imi vine sa pling...o vreau pe mama linga mine. :cry: :oops:

teodora712002
21-10-2006, 10:32
PIFTIA...modernizata (cred eu)...
cu ceva legume la fiert (morcov si altele)....ca indulcesc...si daca fierbi si curcan...iese o piftie super...un peu frantuzita...dar e superrrrbunaaaa

ines2009
21-10-2006, 11:56
clatite lugojene

adik cum lugojene? ce au in plus?



sunt delicioase, chiar acum 5 minute ne aminteam ca am mincat asa ceva la un restaurant in cluj :pofticios:

ines2009
21-10-2006, 11:57
Am deschis acest subiect in ideea de a citi retete din toate zonele Romaniei. Poate ca ne grabim un pic cu pregatirile de craciun dar eu chiar am nevoie de ele mult mai devreme. La sfarsitul lunii noiembrie in Spania se tine un festival in ideea de a promova obiceiuri din Rom. : culinare, pictoriale, intr-un cuvant tot ce tine de neamul nostru. Noi cei care participam trebuie sa "na laudam" cu ce avem noi mai bun.
Mi-ar place sa citesc retete specifice fiecarei zone , de deal de munte sau ses. Spre ex. nu am stiut ce e "chisca" si mi se pare ceva fff gustos dupa ce cineva mi-a explicat ce e, sau stiu ca in ardeal se fac sarmale foarte mari sau in moldova? si au aceleasi ingrediente?
multumesc.
imi poti spune si mie unde este acest targ si eu sunt in spania
BENNICASIM

ines2009
21-10-2006, 11:58
Eu imi aduc aminte de placinta cu ravase(biletele in ea) care o face mama tot timpul la Craciun si Revelio...nu stiu daca este reteta constanteana ori braileana...
mama este din Braila.

SI A MEA TOT BRAILEANCA, CUNOSC PLACINTA SI O VOI FACE.


O face cu brinza telemea, lapte, oua cottage cheese care nu stiu cum se cheama in Romaneste...si pune si bani in ea si tot felul de surprize....e yammy...vai mincam ca o sparta....imi vine sa pling...o vreau pe mama linga mine. :cry: :oops:

ines2009
21-10-2006, 12:01
PIFTIA...modernizata (cred eu)...
cu ceva legume la fiert (morcov si altele)....ca indulcesc...si daca fierbi si curcan...iese o piftie super...un peu frantuzita...dar e superrrrbunaaaa
si mie tot cea de corcan imi place dar cam toti romanii adora porcul, si pun in piftie si un rondeu de ou fiert(f tare) si morcovi si o frunza de paprunzel, toate astea pe fundul caserolei.

ro 1982
21-10-2006, 17:49
ucigator subiectul asta!!!

suzzy20k
21-10-2006, 18:46
la mine acasa de craciun mama face sarmalute in oala de lut sunt super bune.

suzzy20k
21-10-2006, 18:48
daca vrei reteta ti-o pot da

ines2009
21-10-2006, 19:51
daca vrei reteta ti-o pot da
ASTEPT ORICE SUGESTIE dar retete nu in ce sa le facem

suzzy20k
21-10-2006, 20:12
daca vrei reteta ti-o pot da
ASTEPT ORICE SUGESTIE dar retete nu in ce sa le facem
inteleg ca vrei retete dar secretul acestei retete este sa le fierbi in oala de lut.
ai nevoie de : varza murata,vita de vie,compozitie: carne tocata de porc, ciapa calita,sare, piper, si orez (dar nu prea mult).
faci srmalutele de marime medie.
in oala pui prima oara cateza randuri de sarmale apoi muschi de porc afumat apo acoperi iar cu sarmale.
le fierbi la foc mic in cuptor nu stiu cat timp dar mult(mama le fierbia de diminiata pana seara)
se servesc cu smantana si mamaliguta

mai am o ide dar trebe sa o intreb pe mama de reteta ca nu sunt sigura si nu as vrea sa gresesc reteta se numeste [galuste de pasat] dar voi reveni cu reteta asta. pa pa

ines2009
21-10-2006, 20:15
merci, daca mai citesc mult pe aici.........."nasc" pe loc

DanaK
21-10-2006, 20:28
daca vrei reteta ti-o pot da
ASTEPT ORICE SUGESTIE dar retete nu in ce sa le facem
inteleg ca vrei retete dar secretul acestei retete este sa le fierbi in oala de lut.
ai nevoie de : varza murata,vita de vie,compozitie: carne tocata de porc, ciapa calita,sare, piper, si orez (dar nu prea mult).
faci srmalutele de marime medie.
in oala pui prima oara cateza randuri de sarmale apoi muschi de porc afumat apo acoperi iar cu sarmale.
le fierbi la foc mic in cuptor nu stiu cat timp dar mult(mama le fierbia de diminiata pana seara)
se servesc cu smantana si mamaliguta

mai am o ide dar trebe sa o intreb pe mama de reteta ca nu sunt sigura si nu as vrea sa gresesc reteta se numeste [galuste de pasat] dar voi reveni cu reteta asta. pa pa

da exact asa face si soacra ,are o oala de lut de vreo 25 de ani ,special facut ptr asta
mama face sarmale cu pasat sau cu ciuperci tare bune ,in general de post ,ea zicea ca atunci cand era ea mica nu se macina carnea ptr sarmale ci se taia in bucatele mici si ca erau mai bune asa

ines2009
21-10-2006, 20:37
mai, fetelor nu-mi mai chinuiti atat de mult papilele gustative , dati cu retete in mine nu doar cu sugestii. e clar ca nu am oala de lut atat de veche dar una contenporana e.
danak , zi mama mea reteta exacta.
merci :papica:
vb doar de sarmale , crapa toata lumea aici.
danak, ce mai pui pe masa in seara de craciun?

moata
21-10-2006, 22:12
www.culinar.ro
ia vizioneaza tu site-ul asta, ca ai ce vedea. cauta pe forum, la "retete in imagini" si-o sa faci orice vrei!

ines2009
22-10-2006, 00:40
www.culinar.ro
ia vizioneaza tu site-ul asta, ca ai ce vedea. cauta pe forum, la "retete in imagini" si-o sa faci orice vrei!
sunt pe ele. merci

tzutzulica
22-10-2006, 09:26
buna dimineata
reteta pentru racituri la noi de piftie la altii
se pune la fiert un picior de porc cu d cepe taiate in jumatate , doi morcovi la fel jumatai si sare
dupa ce se desprinde carnea de os incerci pe o farfurioara sa vezi daca s-a prins racitura
daca nu mai lasi la fiert
cand e gata adaugi usturoi mult pisat scoti carnea de pe os strecori zeama si ornezi cu patrunjel proaspat
pofta buna

tzutzulica
22-10-2006, 09:34
in ceea ce priveste delicatese din porcusorul afumat noi facem si rulada
dintr-o bucata de pulpa se taie carnea ca un dreptunghi se pune deasupra o bucatica de slaninuta si apoi fasii de ardei gras rosu
se ruleaza se leaga cu sfoara si se pune intr-un bait din vin apa, usturoi, piper si alte cele
se lasa de seara pana dimineata apoi se scoate si se lasa la fum cateva zile
atentie la fum nu la foc sa se usuce bine
la fel procedez si pentru pastrama de porc o leg cu sfoara o tin in bait si apoi la fum
si sa vezi dupa aia friptura din muschiuletul afumat ce bun e cu salata din varza murata

tzutzulica
22-10-2006, 09:40
carnaciorii ii fac din amestec de carne de vita cu cea de porc dar nu prea multa slanina
se da pe masina carnea se amesteca cu sare si putin piper , boia,usturoi cat incape se umplu matzele (spalate foarte bine cu otet) se lasa o zi atarnati sa se mai scurga apoi se pun la fum
toate preparatele care stau la fum incetisor o zi doua nu mai necesita prajire deoarece carnea e bine patrunsa

tzutzulica
22-10-2006, 09:49
pentru sarmalute eu dau slanina afumata pe masina cu care calesc multa ceapa
dupa ce se raceste adaug o canita de orez un pic umflat adaug carnea tocata, sare piper
se invelesc in foi de vita sau de varza
iar marimea sarmalutelor variaza de rabdarea care o are fiecare
noi acasa mai facem si ardei umpluti cu surprize
umplu ardelul cu compozitie dupa care pun in mijlocul lui fie o bucatica de cabanos, carnat , un patratel de carne dar toate afumate
in oala in care firbi sarmalutezele pune si cateva costite afumate
dupa ce incep sa fiarba adaug un sos din pasta de tomate in care mai adaug daca e nevoie sare sau piper
mie imi plac sarmalutele scazute , rumene

DanaK
22-10-2006, 11:08
mai, fetelor nu-mi mai chinuiti atat de mult papilele gustative , dati cu retete in mine nu doar cu sugestii. e clar ca nu am oala de lut atat de veche dar una contenporana e.
danak , zi mama mea reteta exacta.
merci :papica:
vb doar de sarmale , crapa toata lumea aici.
danak, ce mai pui pe masa in seara de craciun?

ei mai povesteam si eu din vremurile bune ce faceam pe acasa da eu sunt plecata de 6 ani si nu prea mai am celeasi meniuri...aceeasi reteta de sarmale poti sa o faci cum vrei tu ,cu ce ai in casa ...

ines2009
22-10-2006, 11:15
va multumesc sunteti fenomenale in explicatii, zilele astea trebuie sa fac sarmale, ca de nu.......

ro 1982
23-10-2006, 03:59
Drob de miel
•Maruntaie de la un miel: ficat, rinichi, plamani, inima, 9 oua (merg si mai putine daca nu le suportati), o legatura de ceapa verde (eventual o legatura de usturoi verde, sau jumatate-jumatate), o legatura de patrunjel verde, sare, piper, prapur. Daca nu avem prapur, drobul se poate pune intr-o foaie de aluat facuta dintr-un ou, putina sare si faina cat cuprinde, din care se face un aluat de taitei care se intinde si in care se pune compozitia de drob.
•Se spala foarte bine maruntaiele si se pun la fiert in apa clocotita. Se lasa sa fiarba bine, apoi se scot si se lasa sa se raceasca. Se dau prin masina de tocat carne, cu un ciur foarte marunt. Tatal meu fierbe maruntaiele in afara de ficat, pe care il taie feliute si il prajeste cu ceapa si apoi il da prin masina de tocat carne impreuna cu celelalte maruntaie. Si asa este foarte bun. Cat timp fierb maruntaiele, punem 7 oua la fiert 10 minute, le dam prin jet de apa rece si le decojim. Doua oua se dau prin masina de tocat carne si se amesteca cu compozitia de maruntaie tocate. Se adauga la aceasta compozitie cele doua oua crude, ceapa taiata marunt (cine doreste poate pune si usturoi verde taiat marunt), patrunjelul, condimentam cu sare si piper si amestecam bine. Se intinde prapurul sau foaia de taitei si se pune o parte din compozitie in ea in forma de sul. Celelalte 5 oua fierte si decojite se pun de-a lungul sulului si se acopera cu restul de compozitie. Se modeleaza cu mana sa arate frumos si uniform si se imbraca in prapur sau foaia de taitei. Se pune drobul intr-o tava de cozonac unsa cu margarina si se pune in cuptorul incins in prealabil, la foc mediu, cam 30-40 de minute. Daca am folosit foaie de taitei, aceasta se unge si la suprafata cu margarina, ca sa nu se usuce. De preferinta pregatiti-l azi si consumati-l maine. Nu se scoate din tava ci se taie felii acolo si acestea se pun pe platou.

ro 1982
23-10-2006, 04:04
CHIFTELE DIN CARNE

Ingrediente


--------------------------------------------------------------------------------
1/4 kg carne, 50 g franzela, 50 g ceapa, 3-4 catei de usturoi, un ou, piper, patrunjel sau marar, untdelemn, sare fina.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare


--------------------------------------------------------------------------------
Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa si cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura se adauga oul crud, un virf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine. Pe o foaie de nailon se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet, se ia cite o lingurita cu virf din compozitie, se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde si turtite. Se infierbinta tigaia fara grasime 3-4 minute, la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm. si imediat se asaza chiftelele unele linga altele, cite incap, neinghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Cind sint gata se scot si se inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc. Prajirea trebuie sa dureze circa 10 minute pe fiecare parte. Se pastreaza calde, pe un vas cu apa fierbinte, acoperite. Se servesc calde cu orice garnitura de legume, cu salata de cartofi cu ceapa , cu fasole batuta, varza calita, mincaruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de macris, iar reci cu ardei, rosii, ridichi.

ro 1982
23-10-2006, 04:06
COLTUNASI CU BRINZA

Ingrediente


--------------------------------------------------------------------------------
Aluatul: 2 oua mari, 150 g faina, 50 g gris, 30 ml untdelemn.Umplutura: 1/4 kg brinza telemea, un ou, 50 g unt, 200 ml smintina, 25 g faina, marar.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare


--------------------------------------------------------------------------------
Se sparg ouale intr-un castron , se amesteca cu untdelemnul, apoi se pun faina si grisul cu care se amesteca si se framinta cu mina indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute, pina cind nu mai necesita faina.Se asaza aluatul pe masa , sau pe foaia de nailon, presarata cu putina faina.Se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se intinda mai usor.Se taie foaia in patrate de 5/5 cm.Brinza telemea, desarata 2-3 ore in apa rece si scursa bine, se rade prin razatoare sau se zdrobeste bine cu furculita, apoi se amesteca cu oul, faina, mararul si se imparte pe patrate.De asemenea, se pot amesteca 150 g brinza de vaci cu 50-100 g brinza telemea, la care se adauga oul, faina, mararul verde sau uscat.Patratul se indoaie peste umplutura in forma de triunghi; marginile se preseaza bine, ca sa nu se desfaca la fiert.Se fierb la fel ca si coltunasii cu carne, lasindu-i in apa 15 minute , dupa ce s-a luat cratita de pe foc, ca sa se umfle aluatul; apoi, se strecoara fara sa se limpezeasca.Se asaza intr-un vas termorezistent cu bucatele de unt si cu smintina deasupra.Vasul se introduce in cuptor, cu 10 minute inainte de servire.Coltunasii se servesc ca intrare, in loc de supa sau ciorba.

ro 1982
23-10-2006, 04:08
CARNE DE PASARE (PUI, CURCAN, ETC), FRIPTA SAU FIARTA, IN ASPIC

Ingrediente


--------------------------------------------------------------------------------
12-13 foi de gelatina sau 40 g granule de gelatina,carne de pasare, mazare boabe.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare


--------------------------------------------------------------------------------
Carnea se desprinde de pe oase si se taie felii.In forma ornata se asaza feliile de carne, suprapuse, neinghesuite.Cind carnea este de curcan, se incepe cu feliile de piept (ca acestea sa fie deasupra, cind se rastoarna preparatul).Se lasa pe margine un spatiu liber de 1 cm si se toarna aspic, umplind toate golurile si depasind nielul carnii cu 1 cm.Dupa ce s-a lasat in frigider sa se inchege, deasupra lui se pune un strat de 2-3 cm de mazare boabe, fiarta, sau din conserva (bine scursa de apa, sau salata ruseasca, lasind pe margine un spatiu liber de 1 cm). Se tine la frigider sa se raceasca 30 minute, apoi se umple cu aspic si acel spatiu gol, lasind sa depaseasca nivelul mazarii sau salatei cu 1 cm pentru a le fixa.

ro 1982
23-10-2006, 04:11
CARNE DE PESTE IN ASPIC

Ingrediente


--------------------------------------------------------------------------------
Peste care nu are oase multe,aspic.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare


--------------------------------------------------------------------------------
Pentru aspic se preteaza numai pestele care nu are oase multe: salaul, pastravul, somnul, calcanul, morunul. Pestele se fierbe in apa cu zarzavat, se lasa in supa pina cind se raceste, apoi carnea se scoate de pe oase si se taie felii, sau i se scoate pestelui numai coloana vertebrala si apoi se asaza pe aspicul ornat.Se toarna peste el aspic, cit sa-l cuprinda bine si se introduce in frigider.Dupa ce s-a inchegat, se rastoarna pe platou.Pentru peste in aspic se folosesc forme din tabla inoxidabila, in forma de peste.Aceste forme sint mici, pentru o persoana, sau mari, pentru mai multe persoane.Carnea de peste fiarta se asaza in forme si apoi se toarna aspicul.Dupa ce formele au stat la rece ca sa se inchege gelatina, preparatul se rastoarna pe farfurii ovale, speciale.

ro 1982
23-10-2006, 04:16
TOCANA SECUIASCA

Ingrediente


--------------------------------------------------------------------------------
500 g carne de porc semigrasa,1 kg de varza acra taiata ca fideaua, 2-3 linguri untdelemn, o ceapa, boia dulce sau pasta de ardei, marar, cimbru, o foaie de dafin, piper, ienibahar.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare


--------------------------------------------------------------------------------
Ceapa taiata marunt si carnea taiata in bucati potrivite se calesc 5-6 minute intr-o cratita cu untdelemn, la foc mic, adaugind apoi o 1/2 linguirta cu boia dulce sau pasta de ardei. Dupa aceea se adauga varza spalata si stoarsa si 200 ml apa, lasind sa fiarba acoperite la foc mic, completind din cind in cind lichidul si amestecind mai des, ca sa nu se arda varza. Se pune foaia de dafin, 1/2 lingurita cu piper si un virf de lingurita cu ienibahar, o ramura de cimbru si marar verde sau uscat. Cind toate sint fierte, mincarea nu trebuie sa aiba prea mult sos. La masa, tocana se poate servi si cu smintina.

ro 1982
23-10-2006, 04:18
CALTABOS

Ingrediente


--------------------------------------------------------------------------------
1/2 din ficat; un rinichi; 1/2 din plamini; 1/4 din carnea si grasimea de la capul de porc; 1/4 din slanina de la git (gusa); 1/4 din sorici; 1/4 din carnea fiarta; 1/2 din splina; condimente: piper, ienibahar, coriandru, nucsoara rasa sau cuisoare; in li
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare


--------------------------------------------------------------------------------
Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici, impreuna cu circa 300 g ceapa taiata marunt si calita in prealabil cu o lingura cu untura sau 2 linguri cu untedelemn (pina cind scade apa ce o lasa si devine lucioasa, fara sa se rumeneasca). La tocatura se adauga o lingurita rasa cu piper, 1/2 lingurita cu ienibahar, o lingurita cu virf de zahar (facultativ), 2-3 cuisoare pisate bine in piulita sau o lingurita cu nucsoara rasa prin razatoarea cu gauri mici, coriandru sau boabe de ienupar macinate, seminte si frunze de cimbru, la alegere, dupa gust. Cine doreste sa inmulteasca compozitia, poate adauga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apa; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa in intrgime, cind acesta este fiert si va ramine intreg). La tocatura se adauga 100-200 ml supa cu multa grasime, din oala in care a fiert capul de porc, amestecindu-se bine toate, ca sa aiba consistenta unei paste si potrivindu-se gustul cu sare fina. Cu ajutorul spritului sau prin masina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cirnati, se umplu intestinele de caltabosi, legindu-se la ambele capete cu sfoara subtire. Cind toti caltabosii sint gata, se introduc in apa sau supa fierbinte (care a fiert in clocot) si, fara sa mai dea in clocot, se tin asa 50-60 minute, dupa care se scot cu strecuratoarea de macaroane, intepind din loc in loc cu un ac gros, sa iasa aerul, ca sa nu plesneasca si li se da drumul citeva minute in apa rece, apoi se aseaza pe platou. Se consuma calzi sau reci. Dupa dorinta, se pot praji putin pe ambele parti inainte de a se consuma calzi cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.

ro 1982
23-10-2006, 04:22
CHIFTELE DIN CREIER

Ingrediente


--------------------------------------------------------------------------------
150 g creier de porc sau vitel, 50 g parmezan sau brinza telemea, 50 g ceapa, un ou, 25 g faina, 50 g franzela, o lingurita rasa de sare, un virf de cutit sau de lingurita de piper si ienibahar sau nucsoara, marar sau patrunjel, pesmet.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare


--------------------------------------------------------------------------------
Ceapa, rasa fin sau taiata foarte marunt, se caleste, un minut, cu o lingura de untdelemn.Creierul se zdrobeste bine cu furculita, se adauga ceapa calita, oul intreg, piperul, ienibaharul, faina, franzela muiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa, sarea marar sau patrunjel taiat marunt, brinza rasa si se amesteca bine.Compozitia va fi moale.Pe o foaie de naylon se pun 2 linguri cu faina sau pesmet si i se da forma de chiftea.Se pregatesc la inceput 10-12 bucati, pentru o tigaie, apoi se continua la fel, pina cind se termina compozitia.Tigaia, fara grasime, se infierbinta, 3-4 minute, la foc mijlociu, se toarna untdelemn intr-un strat de 1/2 cm si, imediat, se asaza chiftelele, unele linga altele, neinghesuite.Se rumenesc, circa 5-6 minute, pe fiecare parte, la foc mijlociu (dar nu direct pe flacara).Pe masura ce unele sint prajite, se inlocuiesc cu altele, ca sa nu se arda grasimea

ro 1982
23-10-2006, 04:25
LEBERWURST

Ingrediente


--------------------------------------------------------------------------------
1/2 din ficat; 1/2 din splina; o inima de porc; un rinichi de porc; 1/4 din grasimea de la gusa; 1/2 din carnea singerinda; condimente: piper, nucsoara; ienibahar; cuisoare; maghiran.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare


--------------------------------------------------------------------------------
Toate componentele se trec prin masina de tocat cu sita cu gauri mici de 3-4 ori: odata cu 1-2 cepe mari fierte, odata cu carnea. La tocatura se adauga 2-300 ml supa cu multa grasime (adunata din oala in care a fiert capul) si condimente: o lingurita nucsoara rasa prin razatoarea cu gauri mici, 1/2 lingurita cu piper si 1/2 lingurita cu ienibahar macinat, 1-2 cuisoare pisate fin in piulita, maghiran dupa gust si cite o lingurita cu sare fina pentru fiecare Kg de compozitie, sau dupa gust. Compozitia va avea aspectul unei paste, cu care se umplu intestine ca pentru caltabosi mai subtiri, procedindu-se in continuare exact ca si la pregatirea caltabosilor. Se consuma rece.

ro 1982
23-10-2006, 04:28
TOBA (CAS DE PORC)

Ingrediente


--------------------------------------------------------------------------------
1/2 din carnea si grasimea de la capul de porc; 1/2 din carnea fiarta; 1/4 din sorici; limba (limbile) curatata de pielita; condimente: piper, ienibahar, usturoi.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare


--------------------------------------------------------------------------------
Toata carnea fiarta se taie in cuburi cu latura de 4-5 cm. Limba se taie in fisii cu grosimea de 2 cm si lungimea de 4-5 cm. Soriciul se taie in fisii de 2 cm. Separat, se strecoara 500-600 ml supa (fara grasime) din oala in care s-a fiert capul de porc si soriciul. Cind toate sint pregatite, materialul taiat (fasonat) se presara cu 1/2 lingurita cu piper macinat, 1/2 lingurita cu ienibahar macinat si mujdeiul (8-10 catei de usturoi sau dupa gust) taiati in felii si presarati cu o lingurita de sare, apoi striviti cu dosul unei lingure de lemn, apoi se oparesc cu supa, strecurata fierbinte prin strecuratoare peste tot materialul cu care se amesteca. Sare nu mai este necesara, daca si supa a fost putin sarata. Compozitia se pune cu lingura in stomacul si vezica pregatita (daca este compozitie mai multa), alternind bucatile ca sa fie variat asezate, apoi se toarna zeama peste ele cit sa le cuprinda pina la nivelul carnii. Se leaga orificiile, lasind putin spatiu gol pina la legatura, pentru dilatarea lichidului in fierberii. Se introduc tobele intr-un vas cu apa clocotita, cu legaturile in sus, dar focul se reduce imediat ca apa sa fiarba fara nici-un clocot 1-2 ore (dupa marime). Daca aerul umfla tobele (cind se dilata), se inteapa cu acul gros, numai in partea deasupra, ca sa iasa aerul. Cind a trecut timpul prescris, se scot cu strecuratoarea si se aseaza pe o planseta cu legaturile in sus. Deasupra se pune o alta planseta cu o greutate de circa 1 kg peste ea, ca sa nu preseze prea mult, sa nu iasa zeama afara (aspicul), lasindu-se asa pina a doua zi, cind se poate consuma proaspata. Tobele cu mai putin aspic (numai cit sa se lege intre ele bucatile) se pot afuma si se pastreaza timp mai indelungat la rece. II) Daca avem materialul pentru toba (cap de porc, limba, sorici de porc), se poate prepara la fel, punind compozitia sa se inchege in punga de nailon sau intr-un vas, ca si piftia. Rece se scoate, se aseaza pe platou, servindu-se cu zeama de lamiie, mustar, ceapa verde, hrean.

ro 1982
23-10-2006, 04:37
ZACUSCĂ DE ARDEÎ ȘI GOGOȘARI
1 kg roșii, 4 gogoșari, 4 ardei grași, 1 morcov mijlociu, 1 ceapă, 2 — 3 căței de usturoi, 50 g ulei, 1 lingură zahăr, sare.
Se fierb roșiile și se trec prin sită. Între timp se coc gogoșarii și ardeii. Se curăță, se îndepărtează cotorul și semințele, și se taie felii nu prea mărunte. Se curăță morcovul și se taie felii, de asemenea se taie ceapa peștișori. Morcovul și ceapa se prăjesc ușor în ulei și, când s-au muiat, se pun în sosul de roșii, împreună cu gogoșarii, ardeii și usturoiul. Se adaugă zahărul și se potrivește gustul sărat. Această zacuscă se poăte păstra și pe iarnă. Pentru aceasta, când este gata, se pune în borcane care se acoperă cu hârtie pergament sau cu celofan, se leagă și se fierb o jumătate oră într-un vas cu apă.

ro 1982
23-10-2006, 04:40
CIORBĂ DE POTROACE
1,5 l apă, 1,5 l zeamă de varză, măruntaie de gâscă, sau de curcan, zarzavat de supă, 3 linguri orez, verdeață.
La ciorba de potroace, borșul este înlocuit cu zeamă de varză. Se fierb aripile, picioarele, gâtul și pipota de gâscă sau de curcan, tăiate în bucăți potrivite. Se adaugă un morcov, un pătrunjel, un sfert de țelina și o ceapă tăiată mărunt, orezul ales și spălat. Separat se fierbe zeama de varză, care se toarnă în oală când carnea și zarzavatul fierbe. Se potrivește de sare. Se adaugă pătrurjel și mărar verde tăiate fin.

ro 1982
23-10-2006, 04:41
JUMĂRI MOLDOVENEȘTI (SCROB)
6 ouă, 1 lingură unt, 3 linguri lapte, sare.
Se topește untul într-o tigaie. Se bat ouăle într-un castron, se adaugă laptele și sare cât trebuie. Se toarnă peste untul fierbinte și se amestecă cu lingura la foc, până încep să se întărească.

ro 1982
23-10-2006, 04:42
JUMĂRI CU SLĂNINĂ
6 ouă, 50 g slănină afumată (sau șuncă), 1/2 lingură unt, 3 linguri lapte, sare.
În tigaia în care se vor face jumările se pun bucățele mici de slănină și se lasă să se prăjească la foc potrivit. Separat se bat ouăle cu laptele, se adaugă sare (dacă slănina nu este prea sărată), se toamă peste slănina rumenită și se amestecă pe foc până încep să se întărească. La fel se pot pregăti jumări cu șuncă tăiată mărunt.

ro 1982
23-10-2006, 04:43
PÂRJOALE MOLDOVENEȘTI
750 g carne macră, 1 ceapă miilocie, o felie de pîine, 1 morcov, 1 cartof, 1 ou (sau o ligură de făină), sare, piper, verdeață tocată, 2 Iinguri pesmet, 100 g untură.
Pârjoalele se pot face din carne de vacă, de porc și de miel. Se dă prin mașina de tocat carne macră mai grăsuță. În cazul când carnea nu este de loc grasă, se adaugă, când se toacă prin maștnă, o lingură bună de jumări rămase de la topitul unturii. Odată cu carnea, se dă prin mașină șî o ceapă tocată, prăjită în puțină untură, iar la sfîrșit miezul de la o felie de pâine groasă cât două degete, muiată în apă și stoarsă. Este bine ca tocătura să fie dată încă o dată prin mașină. Pentru ca pârjoalele să fie mai fragede și mai pufoase, se pot adăuga un morcov și un cartof, curățiți și dați prin mașină odată cu carnea. Se adaugă un ou care poate fi înlocuit la nevoie cu o lingură de făină, apoi sare, un praf de piper, puțin pătrunjel sau mărar tocat fin. Se amestecă cu o lingură de lemn. Separat, pe un fund, se pregătește pesmetul. Se ia cu Iingura din tocătură, se fac cu mâna perișoare rotunde, care se tăvălesc în pesmet și, se turtesc pe fund cu cuțitul, pentru a căpăta forma dorită, lunguiață sau rotundă. Se pune untura într-o tigaie la foc și când este bine încinsă, se prăjesc pârjoalele pe ambele părți.

tzutzulica
23-10-2006, 11:12
ce de retete..
la noi in moldova drobul se face de pasti
dar eu as manca oricand ce bubt e
eu pun foarte multe oua sa se lege bine

ines2009
23-10-2006, 11:47
RO, m-ai zapacit. de unde esti?
nu vrei sa stai la mine 1 luna si sa gatesti?
nu platesti nimic te tin gratis.

ro 1982
23-10-2006, 13:25
ce de retete..
la noi in moldova drobul se face de pasti
dar eu as manca oricand ce bubt e
eu pun foarte multe oua sa se lege bine

dupa aia m-am trezit ca era vorba de mancare pt craciun.la inceput am avut impresia ca e vorba de mancare cu specific romanesc.am fost tare imprastiata azi-noapte.nu am putut dormi deloc ca ieri i-am dat astuia mic carnaciori si nu trebuia ca inca e mic si l-a cam durut burtica.si ca sa nu stau degeaba am cautat prin wordurile mele retete.
daca mai vrei mai scriu dar un pic mai incolo sa-i culc pe astia.

ro 1982
23-10-2006, 13:31
RO, m-ai zapacit. de unde esti?
nu vrei sa stai la mine 1 luna si sa gatesti?
nu platesti nimic te tin gratis.

din buc.
ines,ai oale de ars sau ce? :lol: ca la mine in casa ni am vas de gatit nears.si eu ma uimesc de cat de zapacita si imprastiata sunt.sunt o eroare la bucatarie,un antitalent veritabil.
ma mai vrei? :lol:

ines2009
23-10-2006, 14:31
eu zic sa vii si ce o iesi om vedea
dar exerseaza un pic inainte, sa nu cheltuiesc orzul degeaba. iar daca nu faci de mancare macar ma ajuti sa termin de varuit , ca asa de tare m-am saturat.........., calci si tu o perdea , stergi un geam , am ce sa-ti dau sa faci daca in bucatarie NU

ro 1982
23-10-2006, 15:30
auzi?se cunoaste ca ne-am nascut in aceeasi luna...si mie mi-ar prinde bine sa-mi gateasca cineva.si sapt asta mi s-a pus pata sa dau o spoiala pe pereti.au scris astia cat au putut...si pe geamuri.

ines2009
23-10-2006, 15:36
ai o gramada de mess. in rubrica LA MULTI ANI
sa-ti fie rusinica ca nu dai o bere:
http://i108.photobucket.com/albums/n14/ine_09/1054-001-43-10741.gif
iar copii lasa-i draga sa scrie pe unde apuca , cine stie ce aport are treaba asta la dezvoltarea lor!!!

ro 1982
23-10-2006, 15:48
ines,imi pare rau,nu pot pune imagini.dar promit ca nu va las cu ochii in soare...
ma simt asa aiurea... :oops:

ines2009
23-10-2006, 15:50
ines,imi pare rau,nu pot pune imagini.dar promit ca nu va las cu ochii in soare...
ma simt asa aiurea... :oops:
hai bre ca te invata fetele sa pui , daca vrei, dar ceva da si tu ca am gatul uscat (de la var :lol: )

ro 1982
23-10-2006, 15:59
nu e ca nu stiu ci ca e de la net.azi se duce omu' meu la ei sa vada care-i treaba.de o sapt nu pot vedea nici o poza si nu pot pune.sunt fiarta.stii ce aiurea e sa stai cu beutura-n frigider si sa nu o poti pune pe masa?
NASOL!

ines2009
23-10-2006, 16:01
bine bre, te iertam.
dar la prima ocazie ne imbeti pe toate pana nu vom mai putea spune :ROXI
http://i108.photobucket.com/albums/n14/ine_09/floating-party1.gif
SA AI O ZI MINUNATA SI CU BUCURII

dodonesa
23-10-2006, 16:40
Iti zic si aici LA MULTI ANI, ROXANICO!
Sa fii iubita si fericita, sa va tina Dumnezeu sanatosi, sa te bucuri de copiii tai, sa-i vezi mari, realizati si la casele lor iar tu sa ramii la fel de tinara si frumoasa! :pupic:

dodonesa
23-10-2006, 16:44
Ma ofer eu pentru gatit, Iness, chiar ma pricep, fara vrajeala! Artista sunt, asa a zis fi-mea, ca nici la restaurante cu pretentii nu a mincat mincare mai buna ca a mea. :lol:
Acu' ii duce dorul, la americani nu ii prieste. :cry: De, ce sa-i fac!

ines2009
23-10-2006, 21:14
Ma ofer eu pentru gatit, Iness, chiar ma pricep, fara vrajeala! Artista sunt, asa a zis fi-mea, ca nici la restaurante cu pretentii nu a mincat mincare mai buna ca a mea. :lol:
Acu' ii duce dorul, la americani nu ii prieste. :cry: De, ce sa-i fac!
mai dodo eu te astept ci draga inima, dar ce face fata ta in america si tu cu 35 ani , pardon 17

dodonesa
23-10-2006, 21:43
Ma ofer eu pentru gatit, Iness, chiar ma pricep, fara vrajeala! Artista sunt, asa a zis fi-mea, ca nici la restaurante cu pretentii nu a mincat mincare mai buna ca a mea. :lol:
Acu' ii duce dorul, la americani nu ii prieste. :cry: De, ce sa-i fac!
mai dodo eu te astept ci draga inima, dar ce face fata ta in america si tu cu 35 ani , pardon 17

17 ce? :shock:
Fata mea a zburat peste ocean, acu' ma invita la ea de sarbatori, cred ca de mine i-o fi sau nu i-o fi dor dar de mincarea mea in mod sigur, ca atit s-a aolit pe mess ca o doare stomacul si a juns la medic si la nutritionist. I-au prescris dieta macrobiotica si i-au spus ca nu s-a adaptat hranei de acolo si chimicalelor din ea, normal, pai ma-sa ii gatea cit mai sanatos!

ines2009
23-10-2006, 21:49
SA-TI TRAIASCA DODO, SI SA FIE FERICITA , DAR FARA MAMI CAM GREU , NU?

dodonesa
23-10-2006, 21:57
SA-TI TRAIASCA DODO, SI SA FIE FERICITA , DAR FARA MAMI CAM GREU , NU?

Mersi! :pupic:
Sa traiasca toti copiii lumii!
Iti dai seama ca usor nu-i e, dar ce, am pus-o eu sa se marite la 16 ani si sa fuga d-acasa peste mari si tari? Eu era sa dau coltu' la loc de verdeata si racoare unde nu-i nici umbra, nici intristare, din cauza asta. A fost cea mai grea lovitura a vietii mele, si n-am prea fost scutita de suturi in fund si belele pina acu'.

ines2009
23-10-2006, 22:20
SA-TI TRAIASCA DODO, SI SA FIE FERICITA , DAR FARA MAMI CAM GREU , NU?


Mersi! :pupic:
Sa traiasca toti copiii lumii!
Iti dai seama ca usor nu-i e, dar ce, am pus-o eu sa se marite la 16 ani si sa fuga d-acasa peste mari si tari? Eu era sa dau coltu' la loc de verdeata si racoare unde nu-i nici umbra, nici intristare, din cauza asta. A fost cea mai grea lovitura a vietii mele, si n-am prea fost scutita de suturi in fund si belele pina acu'.
nu sta suparata , sa te bucuri ca e fericita. :lol:

dodonesa
23-10-2006, 22:26
Sa dea Dumnezeu sa fie fericita toata viata ei, Ines! Daca ea e fericita sunt si eu multumita, chit ca ma omoara dorul de ea.
Apropo de mincare de Craciun, in urma topicului deschis de tine mi s-a facut o pofta de sarmale incit azi am facut un tuci plin, asa buneee au iesit, le-am facut din carne de porc, au iesit grase si gustoase. Adio dieta, rusine sa-mi fie! :oops:
Miine o sa le marit ca daca le stiu in frigider...mai bine sa nu existe tentatia prin zona. :lol:

ines2009
23-10-2006, 22:30
pai ma insor eu , le mariti cu mine?
si e am sa fac caci dupa atatea retete de sarmale si sarmalute........ am toata dunarea in gura

dodonesa
23-10-2006, 22:35
pai ma insor eu , le mariti cu mine?
si e am sa fac caci dupa atatea retete de sarmale si sarmalute........ am toata dunarea in gura

Fiindca le-ai petit asa frumos le marit, mai incape vorba! :lol:

ines2009
23-10-2006, 22:38
pai ma insor eu , le mariti cu mine?
si e am sa fac caci dupa atatea retete de sarmale si sarmalute........ am toata dunarea in gura


Fiindca le-ai petit asa frumos le marit, mai incape vorba! :lol:
saru"mana , cred ca te inteleg foarte bine apropo de fata , si eu am stat departe de mama 8 ani, oribili, dar era fericita ca eu sunt bine. si puiul tau se va intoarce intr-o zi la cuib nu-ti face griji

dodonesa
23-10-2006, 22:41
pai ma insor eu , le mariti cu mine?
si e am sa fac caci dupa atatea retete de sarmale si sarmalute........ am toata dunarea in gura


Fiindca le-ai petit asa frumos le marit, mai incape vorba! :lol:
saru"mana , cred ca te inteleg foarte bine apropo de fata , si eu am stat departe de mama 8 ani, oribili, dar era fericita ca eu sunt bine. si puiul tau se va intoarce intr-o zi la cuib nu-ti face griji

Eh, nu se stie, poate ma apropii eu de cuibul ei mai mult. :lol:

ines2009
23-10-2006, 22:44
ai dreptate , de ce nu?