+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10

Thread: DIETE PENTRU BOLNAVII DE DIABET

  1. #1
    LUMINITA_FLORY is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    8

    Default DIETE PENTRU BOLNAVII DE DIABET

    Deoarece am mama bolnava de diabet, am cautat pe mai multe site-uri diete, am gasit ceva , si as dorii sa impart aceste diete si altor persoane care sufera de aceasta boala.Daca mai cunoaste cineva diete, as dori sa le posteze,va multumesc anticipat.
    cateva site-uri:
    http://www.telemed.ro/diabet.htm#5
    http://www.telemed.ro/diabet_activitate_fizica.htm
    http://www.ele.ro/articol_1264_p1.html
    http://sanatate.org/boli/diabet/dieta_diabet.php


    1.
    Diete pentru diabet


    Regimul dietetic este deosebit de important in toate tipurile de diabet zaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentos urmat.

    Pentru a fi eficient, regimul trebuie sa fie individualizat in functie de varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si de eventualele boli asociate(obezitate, hipertensiune arteriala, afectiuni renale etc.).

    Iata, pentru inceput, cateva recomandari generale in dieta diabeticilor:
    - calorii: diabeticul cu greutate normala are nevoie de aceleasi valori calorice ca si individul sanatos, caloriile provenind insa din proportii diferite de lipide, glucide, proteine. Cei supraponderali vor urma un regim hipocaloric(cu mai putine calorii), iar cei subponderali- regim hipercaloric;
    - glucide: 50-55% din aportul caloric(cca 300gr./zi) evitandu-se glucidele simple cu absorbtie rapida si produsele rafinate cum sunt zaharul si derivatele acestuia;
    - proteine: 12-15% din calorii(cca 1gr/kg/zi); in caz de afectare renala nu se vor depasi 0,8gr/kg/zi;
    - lipide: 30-35% din calorii (cca 125gr/zi);
    - fibre alimentare: 30-35 gr./zi provenind din legume, fructe, cereale, leguminoase;
    - aport de sare: mai putin de 7 gr/zi, iar la hipertensivi nu se vor depasi 3gr.

    Un diabetic trebuie sa manance cate putin, dar mai des (5-6 mese pe zi), sa respecte anumite ore fixe de masa, iar cina sa fie cu cel putin 2 ore inainte de culcare.

    Alimente permise pacientului diabetic:
    - rosii, ardei gras, ciuperci, castraveti, varza, vinete, praz, salata, morcovi, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoi;
    - pepene, lamai, capsuni, cirese, coacaze, nuci;
    - carne, peste si derivatele lor;
    - lapte si derivate (branzeturi, smantana, frisca, unt);
    - oua;
    - bauturi nealcoolice preparate fara zahar(cu indulcitori).

    Alimente cu continut glucidic mare, interzise diabeticilor:
    - zahar, miere, malt;
    - biscuiti, prajituri preparate cu zahar, bomboane, ciocolata, halva;
    - smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri, dulceturi, marmelada;

    Alimente ce trebuie consummate doar dupa cantarire:
    - paine alba;
    - paine graham;
    - cartofi, fasole boabe, mazare boabe;
    - orez.

    Pentru un adult tanar cu inaltime de 170 cm si greutate de 70kg, care realizeaza o activitate fizica medie (consum energetic de 40cal/kg/zi), un exemplu de regim poate fi urmatorul:

    Dimineata: lapte cu cafea(250 gr.), paine (60 gr.) cu branza de vaci (100 gr.) si ardei gras
    Gustare: paine(40 gr.) cu unt(20 gr.) si parizer(100 gr.), fructe(100 gr.)
    Dejun: supa limpede de legume cu crutoane (paine 100 gr.), perisoare cu verdeturi si pireu de cartofi(150 gr.), salata verde, paine(60 gr.), compot cu zaharina(100 gr. fructe)
    Gustare: branza telemea(50 gr.) cu rosii si paine(40 gr.), fructe(100 gr.)
    Cina: salata asortata, paine(40 gr.), budinca de orez cu carne, crema de ou (o cescuta)
    La culcare: lapte(250 ml.) si paine(20 gr.)
    Total calorii: 2800/zi

    Un alt regim in diabetul fara complicatii, de data aceasta insumand 1600 calorii este urmatorul (este necesara ajustarea dietei in functie de activitatea fizica, sex - necesarul caloric zilnic in functie de aceste aspecte a fost prezentat intr-un articol trecut):

    Dimineata: ceai cu zaharina, paine(20 gr.), branza de vaci(50 gr.)
    Ora 11.30: iaurt(250 gr.)
    Ora 15: supa de rosii cu legume, musaca din carne(100 gr.) si cartofi(150 gr.), salata de varza, paine(40gr.)
    Ora 18: gelatina din fructe(100 gr.) si frisca
    Ora 21: crap la cuptor cu garnitura de morcovi(200 gr.) si rosii, spuma de gris(15 gr. gris) cu lapte(250 gr.) si mar ras(200 gr.), paine(40 gr.)
    Total calorii:1600/zi

    Nu trebuie uitat ca regimurile de mai sus constituie exemple de urmat in cazul diabetului necomplicat (afectiuni renale, obezitate) si fara alte boli asociate (ulcer gastroduodenal cronic, colecistita cronica, hepatita cronica, hipertensiune arteriala etc.)

    De asemenea, in cazul copiilor sau gravidelor ce sufera de diabet zaharat, este necesar ca acest regim sa fie ajustat. De aceea, in articolele viitoare va voi prezenta unele modele de regim pentru cateva din cazurile de mai sus.

    Pe langa categoriile de alimente care sunt permise in aceasta afectiune, este nevoie sa cunoasteti si anumite reguli de preparare a acestora, reguli care de multe ori nu sunt cunoscute de catre pacienti:

    - nu se va folosi niciodata zaharul sau produsele zaharoase la pregatirea alimentelor;
    - pentru a inlatura gustul amarui, observat uneori, al zaharinei sau al altor indulcitori, acestia se vor dizolva in putina apa. Aceasta se va adauga la sfarsitul pregatirii preparatului;
    - prepararea sosurilor se face fara faina. Pentru ingrosare se pot folosi legumele trecute prin sita;
    - painea, daca se consuma prajita, va trebui cantarita inainte de prajire pentru ca prin deshidratare creste cantitatea de glucide;
    - fructele si legumele se cantaresc inainte de tratamentul termic (fierbere,coacere). Cel mai bine este insa sa se consume cat mai mult posibil in stare cruda;
    - in urma fierberii, pastele fainoase isi maresc volumul si vor contine aproximativ 20 gr. glucide la 100 gr. paste.

    2.
    Diabetul
    Diabetul este o afectiune caracterizata prin prezenta zaharului in urina, din cauza proastei functionari a unor celule pancreatice. Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si se caracterizeaza prin valori crescute ale glicemiei (glucoza in sange), de peste 100 mg/l. Boala afecteaza toate categoriile de varsta si se poate clasifica astfel:
    a) tipul I sau insulino-dependent, mai frecvent la copii si tineri;
    b) tipul II sau noninsulino-dependent, intereseaza persoanele mature, de peste 40 de ani.
    Apare datorita mai multor cauze:
    * afectiuni pancreatice care duc la scaderea sintezei de insulina (in special pancreatita cronica intalnita la alcoolici);
    * alte boli endocrine;
    * administrarea de hormoni steroizi;
    * alte medicamente ce produc hiperglicemie (cel mai cunoscut fiind Prednisonul);
    * o predispozitie genetica, demonstrata de numarul mare de cazuri in anumite familii;
    * produs de stres, conditia stresanta referindu-se la anumite situatii deosebite ca: arsurile grave, infarctul miocardic acut, alte boli amenintatoare de viata in cursul carora se descarca o cantitate mare de hormoni care cresc glicemia.
    Functia pancreatica poate fi stimulata prin dusuri calde prelungite de 2-3 ori pe zi. Este o stare cronica in care corpul nu poate asimila o parte a hranei absorbite, in special zaharurile si fainoasele. Insulina este o substanta toxica cu efecte nocive asupra vaselor sanguine. intrebuintarea ei indelungata este raspunzatoare pentru diferite tipuri de boli arteriale. O observare atenta demonstreaza ca organismul uman poate suporta aceasta injectare de otrava cel mult 25 de ani, dupa care arterele se degradeaza si se apropie sfarsitul. in cazul diabeticilor exista un fundal toxic, iar glanda tiroida este in general prea stimulata. Isulina (hormon pancreatic responsabil de mentinerea in limite normale a glicemiei) franeaza activitatea tiroidei. Eficienta tiroidei fiind mai mica, iar actiunea toxica mai puternica, arterele sunt afectate mai tare. Cea mai buna dieta pentru diabetici este un regim de legume nefainoase si supe de legume. Scopul este acela de a ajuta pancreasul epuizat, al carui principal element este un compus de potasiu. Legumele bogate in potasiu sunt in mod special recomandate.
    CLASIFICARE:
    a) Diabetul juvenil: poate incepe oricand dupa varsta de 7-8 ani si inainte de 20 de ani. Demarajul este brusc si poate varia in intensitate, fiind greu de controlat, datorita fluctuatiilor zilnice a cerintelor metabolismului corpului in timpul perioadei de crestere.

    b) Diabetul adultului: se manifesta in orice moment inainte de 65-70 de ani. Poate demara lent, cu mult timp inaintea aparitiei primelor simptome, apoi se declanseaza brusc datorita unor evenimente ca: tensiunea arteriala, gripa, pneumonia.
    c) Diabetul tardiv: se manifesta la persoane care au depasit 60 de ani. in general este moderat si usor de controlat. Deseori este depistat din intamplare.
    Diabetul zaharat poate debuta acut direct prin coma diabetica sau, mai frecvent, prin simptome legate de hiperglicemie. Bolnavul mananca, bea si urineaza mai mult decat de obicei. Diagnosticul este unul de laborator si se bazeaza pe dozarea glucozei in sange dimineata pe nemincate. De multe ori este o descoperire intamplatoare in cadrul unui examen de rutina, persoana respectiva putand sa nu aiba nici o manifestare a bolii.
    Diabetul este tratat in general prin doi factori: prin medicamente si prin regim alimentar. in lipsa unui tratament adecvat diabeticul poate avea complicatii cu adevarat redutabile. in timp, diabetul produce leziuni la nivelul aparatului cardio-vascular: cardiopatie ischemica severa mergand pana la infract miocardic, ateroscleroza responsabila de probleme circulatorii la nivelul picioarelor, cu dureri si mers greoi, precum si de impotenta sexuala la barbati. Ochiul este un alt organ important afectat sever in diabet, putandu-se ajunge la retinita diabetica. Rinichiul diabeticului dezvolta o afectiune grava, care poate duce la insuficienta renala. Foarte frecventa este neuropatia diabetica, afectarea nervilor fiind responsabila de dureri, amorteli, intepaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare, tulburari ale tractului gastro-intestinal (dificultati la inghitit, constipatie, diaree) sau ale tractului urinar cu urinare dificila. Pacientul diabetic are o sensibilitate crescuta la infectii, raspunzand mai greu tratamentului. Plagile si ranile rezultate in urma unor accidente se vindeca mai greu. Complicatia acuta a diabetului zaharat o reprezinta coma diabetica hiperglicemianta, care apare cand nivelul sanguin al glucozei este foarte ridicat. Exista si coma hipoglicemica, intalnita in cursul tratamentului cu insulina, atunci cand doza acesteia este prea mare si glicemia scade foarte mult.
    Indiferent de medicatie, organismul trebuie adus la o greutate normala. Multi diabetici pierd din greutate, dar sunt si bolnavi obezi.
    Regimul diabeticului nu inseamna cantarirea mancarii, ci impartirea celor trei mese principale in sase, avand aceeasi cantitate de mancare ca pentru cele trei. Cu alte cuvinte se mananca putin si des, astfel ca organismul sa poata digera mancarea.
    La persoanele obeze, reducerea greutatii nu inseamna reducerea cantitatii de mancare, ci cresterea metabolismului, care la acestia este lent. De asemenea trebuie actionat spre scaderea poftei de mancare. Mancarea se va consuma incet, savurand fiecare bucatica, nu se va consuma multa mancare, ci doar cate putin, dar de mai multe ori pe zi, se va evita consumul de carne, grasimi, dulciuri, sare, condimente, alcool. Se recomanda o alimentatie lacto-vegetariana, bogata in vitamine si saruri minerale. Se bea o lingura de ulei de masline sau de scaieti pentru a mobiliza glicogenul, sau un pahar cu apa, inainte de mese. Cand apare senzatia de foame, se consuma un fruct, o felie de paine prajita, un morcov, o rosie sau cateva felii de castravete.
    La cumparaturi este bine sa se plece cu stomacul plin, altfel exista tentatia de a cumpara mult si de a consuma din fiecare produs.
    Este bine ca bolnavul sa practice sporturi, activitati recreative, de societate, care sa-i ofere satisfactie, sa evite stresul sau problemele care l-au angrenat psihic negativ.
    Se vor face bai progresive la picioare, dusuri reci, dusuri cu jet de apa pe tot corpul, frectii, spalari cu otet de mere.


    CELE 5 REGULI CARE TREBUIESC RESPECTATE:


    1. Reducerea poftei de mancare este necesara pentru a putea controla nu atat cantitatea cat mai ales calitatea alimentelor ingerate. Pentru aceasta procedati astfel:
    - inaintea meselor cu 1 ora mancati un mar sau un ou fiert tare, sau 50 - 100 gr. de carne fiarta, iar cand urmeaza sa mancati nu va mai este asa foame, iar ce mancati se digera repede.
    - Cu 1 ora inainte de masa mancati 30 - 40 gr. de slanina cruda.
    - Se pot consuma 4 - 5 arahide, cateva linguri de iaurt, 4 - 5 bucatele de morcov crud, 2 - 3 bucatele de branza de Olanda.
    2. Mancati pe saturate, nu tineti post ca sa slabiti, umpleti stomacul ca sa aiba suficient de lucru. Dati-i alimente pe care le poate prelucra in mod normal, in ordinea in care poate sa le primeasca, lasandu-i timp sa le prelucreze.
    3. incepeti masa intotdeauna cu putina salata verde, rupta in fasii, mestecata bine cu putina paine.
    4. Nu mancati carne de porc, mezeluri, conserve, fainoase , dulciuri.
    5. Puteti manca ficat la gratar, derivate din lapte (iaurt, smantana, branza de vaci proaspata, faina de soia, faina de malai, ulei din samburi de struguri, legume, varza, telina, ceapa cruda, sparanghel, anghinare, dovleac, marar, dovlecei necuratati, spanac, morcov, papadie, sfecla rosie. Se poate manca paine neagra, prajita, cartofi, peste, oua (doar albusul batut).


    TRATAMENT NATURIST


    Infuzie de cretisoara 3 cani /zi timp de 30 de zile. Infuzie de cicoare, de coada calului, soc, fiecare cate 3 cani / zi , suc de telina 100 ml./zi cu 1 ora inaintea meselor.
    RETETA 1: 1 kg. de patrunjel verde se toaca marunt si se fierbe in 2 l. de lapte, la foc mic, pana ramane circa 1 l., se strecoara, se consuma cate o lingura din ora in ora pana se termina. in ziua respectiva nu se mananca si nu se bea nimic.
    RETETA 2: se curata 200 gr. de telina, se taie felii subtiri, se presara putina sare, se lasa 15 minute. Se curata de coaja 200 gr. de mere, se taie felii, se toarna peste ele sucul de la 2 lamai. Se amesteca telina cu merele, se aseaza in salatiera. Se adauga 25 gr. de smantana, se amesteca. Acest preparat va suplini pranzul unei zile. Se poate repeta de 2 - 3 ori pe saptamana.
    RETETA 3: cura de suc de orz verde, 3x 50 ml./zi.
    RETETA 4: zilnic fructe si legume proaspete.
    RETETA 5: mantaua suedeza, seara inainte de culcare, timp de 1 ora.



    Reteta pentru diabetici

    - Un pahar (200 ml) de ovaz nedecorticat se
    clateste cu apa rece, se toarna intr-un vas cu capac
    si se opareste cu 1 l de apa clocotita. Se acopera cu
    capacul si se lasa sa se infuzeze timp de douasprezece
    ore (20:00 - 8:00). Se strecoara prin trei straturi de
    tifon si lichidul rezultat se bea in trei reprize,
    timp de o zi. Tratamentul dureaza trei luni, dupa care
    se face pauza o luna. Ovazul ramas dupa strecurarea
    infuziei se da prin masina de tocat carne. Peste masa
    rezultata se toarna 1 l de apa si se lasa sa fiarba
    timp de 20 de minute. Se strecoara si se bea. Aceasta
    fiertura regleaza functiile ficatului la diabetici.
    - 500 ml suc de ceapa se amesteca cu 500 ml alcool
    etilic (96%). Se administreaza cate o lingura pe zi,
    ceva mai mult de o luna. Tratamentul poate fi repetat.
    ASTEPT SI ALTE SITE-URI SI ALTE DIETE DE LA VOI,SFATURI.

  2. #2
    lynn is offline Senior Member Manechin
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    iasi, podu' rosh
    Posts
    1,364

    Default

    ????
    inteleg 0.

  3. #3
    LUMINITA_FLORY is offline Junior Member
    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    8

    Default

    Din toate dietele citite de pe site-uri am observat ca se bat cap in cap, in unele sunt spuse alimentele recomandata , iar in altele sunt interzise, stie cineva , exact alimentele admise....

  4. #4
    kady is offline Senior Member Gold Member
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    26,666

    Default

    soacra mea are diabet de 25 de ani....l-a facut pe sistem nervos....stiu de la ea ca-i bun ceaiul din tecile de la fasole....au proprietatea de a scadea glicemia....

  5. #5
    fram's Avatar
    fram is offline Senior Member Manechin
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,426

    Default

    intreb daca napolitanele asa de bune de la santos care sunt ptr diabetici care se gasesc la billa si la naturiste sunt bune si ptr cei sanatoshi? ca o vanzatoare a zis ca daca eu sunt ok nu ar trebui sa le pap in ritmul in care la mancam ca imi poate forta si strica pancreasul!

    erau buuunneee de tot si mi-as mai lua dar nu vreau sa am probleme, ca pofta trece dar boala ramane!

    multumesc
    fram

  6. #6
    Laura_C is offline Senior Member Model
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    349

    Default

    Quote Originally Posted by fram
    intreb daca napolitanele asa de bune de la santos care sunt ptr diabetici care se gasesc la billa si la naturiste sunt bune si ptr cei sanatoshi? ca o vanzatoare a zis ca daca eu sunt ok nu ar trebui sa le pap in ritmul in care la mancam ca imi poate forta si strica pancreasul!

    erau buuunneee de tot si mi-as mai lua dar nu vreau sa am probleme, ca pofta trece dar boala ramane!

    multumesc
    fram
    nu este adevarat!acelea sunt dulciuri dietetice...asta insdeamna k si dk papam solano ne fortam pancreasul.de cand s-a imbolnavit fratele meu(7 years ago) am mancat ocazional nuga si napo si cioco santos si sunt bine sanatoasa.in plus nu te imbolnavesti de diabet de la prea multe dulciuri.este total gresit...singurele cauze pot fi mostenirea genetica si pe fond nervos.

  7. #7
    fram's Avatar
    fram is offline Senior Member Manechin
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,426

    Default

    sar'na!

  8. #8
    Smoothie is offline Senior Member Manechin
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,770

    Default

    Quote Originally Posted by Laura_C
    .singurele cauze pot fi mostenirea genetica si pe fond nervos.
    http://www.emedicinehealth.com/articles/17044-2.asp
    http://www.webmd.com/content/article/63/72133
    http://www.dlife.com/dLife/do/ShowCo...k_factors.html

    Cauzele pentru diabet II:
    -tensiune mare
    -nivel ridicat de trigliceride in sange
    -diabet gestational sau nascand un bebe mai mare de 4.5 kilograme
    -dieta bogata in grasimi
    -consumul ridicat de alcool
    -mod de viata sedentar
    -obezitatea
    -varsta
    -etnicitatea

  9. #9
    honeygoose is offline Senior Member Manechin
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,152

    Default

    fetelor..mai dati-mi ceva diete de slabit pentru diabetici.cunosc pe cineva diabetic care vrea sa slabeasca...as vrea sa aflu niste retete sa le listez si sa i le dau.

  10. #10
    Brissa's Avatar
    Brissa is offline Senior Member Manechin
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Bucuresti
    Posts
    1,129

    Default

    Quote Originally Posted by honeygoose
    fetelor..mai dati-mi ceva diete de slabit pentru diabetici.cunosc pe cineva diabetic care vrea sa slabeasca...as vrea sa aflu niste retete sa le listez si sa i le dau.
    Atkins (nr redus de carbohidrati).

    Eu am avut diabet gestational si dieta Atkins mi-a redus drastic nivelul de glicemie.

    26.07 (103.5 kg), 26.08 (98.6 kg / -4.9 kg), 26.09 (96.5 /-7 kg), 26.10(-9kg), 26.11(-11.3)

+ Reply to Thread

Similar Threads

  1. Replies: 3
    Last Post: 07-10-2007, 17:40
  2. Va rog ajutati-ma!!! DIABET ZAHARAT GRADUL 2
    By annnaeu in forum iDietAjutor
    Replies: 13
    Last Post: 13-08-2007, 19:26
  3. DIETE PENTRU VEGETARIENI
    By Inukshuk in forum Diverse
    Replies: 1
    Last Post: 20-05-2006, 21:04
  4. DIETE PENTRU FETE !!!
    By nadd in forum Diverse
    Replies: 25
    Last Post: 08-01-2006, 23:26
  5. diete pentru copii
    By Andreea-Oana in forum Diverse
    Replies: 5
    Last Post: 25-05-2005, 16:37

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts

SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.